The Euclid
St. Louis, Missouri

Client
The Koman Group
 
Size
130,000 square feet
 

Located in one of the most thriving and energetic neighborhoods in the entire St. Louis region, this urban infill embodies both the energy and history of the Central West End. Combining, office, retail, parking and residential use into a single footprint will offer residents and other neighbors the twenty-four hour vibrancy of a mixed-use project.

Designed to reflect the simple, historic masonry massing of the surrounding early 20th century architecture, the building uses regular window articulation, height relationships, and traditional massing to relate to its surrounding context while establishing a heavier mass that appears to hover over a permeable and highly visible ground level. Deliberate but discrete voids are a reinterpretation of traditional vertical plane breaks and are an extension of indoor spaces to engage with the energy of the street and neighborhood below. Design opportunities are established by the traditional massing, but the transparent nature of the corner especially lean toward contemporary design, structure, and materiality. Utilizing a black brick and reinforced concrete panel rainscreen fa├žade, this palette and execution is a contemporary take on a roman brick commonly found around the site, allowing the building to take on a modern feel yet respectful of its historic neighbors.

The common thread of simplicity taken from the exterior massing all the way through the design of the interior unit layouts and finishes is meant to evoke the simple, straightforward lifestyle that is demanded by the target users for this neighborhood.

The project is scheduled to be completed in late summer 2017.